by

Liefde als ruwe diamant

Liefde als ruwe diamantHenk Harcksen schrijft een familie-kroniek waarin zijn beleving als kind overgaat in een diep en soms pijnlijk besef over relaties, liefde en leed binnen zijn familie. In dit verhaal wordt de sfeer van Nederlands-Indië en van het vooroorlogse Rotterdam opgeroepen, gevolgd door verhalen over een meisje dat als ongewenst kind werd verstoten, en over anderen die met moeite hun vleugels konden uitslaan. Hij vertelt over het Sikh regiment die levens redde tijdens de Indonesische Revolutie, over zijn vader die van krijgsgevangenschap in Polen de oversteek maakte naar Indonesië.

Tot slot is een Eurocommissaris meer dan een passant in dit verhaal en wordt de Digitale Revolutie van binnen uit beschreven, een luchtbel voor de een, voor de ander de 'digital highway" tot emancipatie.

Herman Bussemaker: het boek van Henk Harcksen is een boeiend familieverhaal van twee families die door de tweede wereldoorlog heel verschillende gebeurtenissen moesten verwerken. Henk's vader is een Nederlander met een uitgebreide en kleurrijke familie. Hij is een hartstochtelijk vlieger, maar brengt de oorlog door in Duitse krijgsgevangenkampen. Zijn moeder is een indisch meisje uit een grote, uitgebreide, eveneens zeer kleurrijke Indische familie. Haar drie zussen maken weer heel andere gebeurtenissen mee dan zijn moeder en dat levert na de oorlog tussen de zussen een spanningsveld op voor wat betreft de japanse bezetting en de bersiap. Henk rijgt hun verhalen op een bijzonder leesbare en boeiende wijze aan elkaar als parels in een ketting. Ook de na-oorlogse periode van "repatriëring" en verwerking van het oorlogsverleden komt uitgebreid aan bod. Heel veel is herkenbaar voor lezers van zijn generatie en die van zijn ouders. Een aanrader!

ISBN13 9789491872129

ISBN10 9491872125
Annotatie
Rugtitel: Liefde als ruwe diamant LIEFDE ALS RUWE DIAMANT Eindelijk een Nederlands-Indische familiekroniek, dat iedereen raakt. Het verhaal van Henk Harcksen is namelijk universeel voor alle culturen die met elkaar samensmelten of botsen. En dat is van alle tijden. De auteur prikt...